В света на спорта често се използва просто хвърляне на монета, за

...
В света на спорта често се използва просто хвърляне на монета, за
Коментари Харесай

Нечестна случайност: учени хвърлиха 350 757 монети и доказаха стара теория

В света на спорта често се употребява просто мятане на монета, с цел да се реши кой ще тича пръв или ще сервира. Това наподобява като почтен метод за взимане на решение – въпреки всичко една монета има две страни и когато я хвърлите, има еднакъв късмет тя да падне и от двете страни.

Както се оказва, това не е напълно правилно. Група откриватели взеха решение да се потопят по-задълбочено в хвърлянията на монети, като проучиха 350 757 хвърляния. Това, което откриха, оспорва нашите догатки за валидността на този античен способ.

Според екип, управителен от американския математик Пърси Диаконис, когато хвърлите монета, това вкарва дребен детайл на непредсказуемост, пише IFLScience. Тази дребна " флуктуация " въздейства на резултата.

Техният модел допуска, че монетата прекарва повече време във въздуха с началната си страна нагоре, което й дава по-добър късмет да кацне със същата страна, от която е почнала – феномен, който те назовават ​​„ еднопосочно отклоняване “.

В предходно изследване с по-малко хвърляния на монети Диаконис откри, че монетите се приземяват от същата страна, на която са били обърнати, към 51 % от времето.

Нов проучвателен екип обаче събра данни от 48 души, които хвърлиха 350 757 монети от 46 разнообразни валути. Те разкрили, че приблизително има 50,8% късмет монетата да падне от същата страна, от която е била хвърлена.

Но тук става още по-странно. Не всички хора са еднообразно склонни да хвърлят монети. Някои хора демонстрират мощно користолюбие към едната страна, до момента в който други въобще не демонстрират пристрастия. С други думи, всичко може да зависи от индивида, който хвърля монетата.

Процентната разлика може да наподобява дребна в този момент, само че с течение на времето може да докара до леко преимущество. Представете си, че можете да убедите някого да взе участие в хиляда поредни хвърляния на монети. В този случай, знаейки началната позиция на хвърлянето на монета, можете да спечелите приблизително $19.

Изследователите изясняват това по следния метод: „ Ако заложите $ за резултата от мятане на монета (т.е. платете $1, с цел да участвате и спечелите $0 или $2 според от резултата) и повторите залога 1000 пъти, като знаете началната позиция на хвърлянето на монета ще ви донесе приблизително 19 $. "

За съпоставяне, това предимство е по-голямо от преимуществото на къщата в игра на блекджек с 6 тестета против състезател с оптимална тактика (където къщата нормално печели $5 при сходен залог), само че по-малко от преимуществото на къщата в рулетка с една нула (където къщата печели приблизително 27 долара).

За благополучие на тези, които разчитат на мятане на монети, с цел да вземат решения, изследователският екип предлага просто решение: Когато хвърлянето на монета се употребява за взимане на значими решения, най-добре е началната позиция на монетата да се резервира в загадка.

Така че идващия път, когато ви се наложи да хвърлите монета, не забравяйте, че има намесено тънко користолюбие и може би запазете началната си страна в загадка, в случай че залозите са високи. Това е малко преимущество, само че в някои обстановки всяко малко е от голяма важност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР